Selecteer een pagina

Het stilleven neemt een prominente plaats in tussen de picturale genres van de Westerse beeldende kunst, maar wordt te vaak bekeken als een academische oefening in imitatio. Deze ambitieuze, originele tentoonstelling zet die perceptie op z’n kop met een overzicht van 400 jaar Spaanse stillevens.

Het Spaanse stilleven neemt een unieke plaats in binnen de Europese context, met een onmiskenbare verwantschap met Vlaamse en Italiaanse modellen, maar een resoluut eigen beeldtaal, ontwikkelt door Sanchez Cotán en zijn tijdgenoten. Het genre kent een ongeziene vlucht in de late barok om in de twintigste eeuw plots een echt strijdperk voor de kunsten te worden. De avant-garde vindt in het stilleven namelijk een uniek middel voor een nieuw experiment: het kubisme. Deze tentoonstelling brengt de grote Spaanse meesters samen om deze adembenemende reis te illustreren, van Velázquez en Goya tot Picasso, Dali en Miró.

De toegangsprijs bedraagt 16 euro. Afspraak om 15u00, aan Bozar, Raveinsteinstraat 16 te 1000 Brussel. Geef een seintje aan Sonja LR als je meegaat. Meerijden kan vanaf de parking van Shopping Basilix, Keizer Karellaan 420 in Sint-Agatha-Berchem. Afspraak om 14u30, maar geef wel vooraf een seintje als je wil carpoolen aan Lieven. Met de trein komen kan ook, het is maar even wandelen vanaf het Centraal Station.