Selecteer een pagina

In de abdijkamers van de prachtige Sint-Bernardusabdij te Hemiksem is naast het Heemmuseum ook het Gilliot & Roelants Tegelmuseum gevestigd. Het kleine, maar aantrekkelijke is zonder meer uniek in Vlaanderen. Het toont een schitterende collectie keramiekpanelen van de voormalige Manufactures Céramiques d’Hémixem, Gilliet et Cie. Het grootste deel van de aanwezige tegeltableaus is afkomstig uit de vroegere toonzaal van de fabriek. Dat verklaart hun hoge esthetische en technische kwaliteit. Samen met heel wat foto’s, documenten, handelscatalogi en losse tegels geven ook diverse gietvormen en de indrukwekkende tegelpers een goed beeld van de vroegere productietechnieken.

De site waarin het museum is ondergebracht is op zich ook meer dan de moeite waard. De gebouwen van de voormalige, door de Cisterciënzers rond 1246 opgerichte Sint-Bernardusabdij zijn immers, ondanks hun bewogen geschiedenis, nog steeds ronduit indrukwekkend.

Afspraak om 14u00 aan de ingang van de abdij, Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem. Ga je mee? Geef dan een seintje aan Karel.